Новини

Със съдействието на община Сливен е изграден нов мраморен паметник на гроба на първия български художник с академично образование Димитър Добрович, по повод 200 години от неговото рождение, съобщи зам.-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова.

На 13 септември на гроба му в Новоселските гробища в Сливен отец Красимир от Катедралния храм „Св.Димитър” отслужи панихида в негова памет. Честването на юбилейната годишнина в Сливен се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата, общината, общинския фонд "Култура" и художествената галерия „Димитър Добрович“ в града.

„Хубаво е, че общината се е активирала за честването на Добрович, защото той оставя едно художествено наследство, от което по-късно се ражда галерията. Трябва да пренасяме паметта за него, да пренасяме знанието за тези хора. Сливен е родил Сирак Скитник, ражда хора, които много скитат, търсят, намират и в края на живота си се връщат в родния си град. Добрович е един от тях. Той е роден през 1816 година, през 1832 година отпътува за Цариград, после ще премине в Атина, ще отиде в Рим, където ще минат повече от 40 години от живота му. През 1893 година ще се върне в Сливен”, разказа изкуствоведът Пламен Петров, директор на галерия „Дечко Узунов” в София.

Венец за почит и признателност поднесоха ученици и учители от Националната художествена гимназия „Димитър Добрович” в Сливен, сред които и дългогодишният директор на училището Тодор Терзиев. Цветя на паметника положиха председателят на общинския съвет Димитър Митев, зам.-кметът Пепа Чиликова, зам.-областният управител Камен Костов, Милена Чолакова, директор на общинската дирекция „Образование, култура и връзки с обществеността”, граждани.

В залата на градската художествена галерия на бул. "Цар Освободител" 13, която носи неговото име е открива изложба под наслов „Робинзон от Сливен” с творби от фонда на галерията в Сливен. Уредник на изложбата е Каролин Капитанова.

„В сливенската галерия се съхранява най-голямата сбирка картини на художника. След година и половина реставрация, творбите се излагат за пръв път пред публика в своята цялост”, посочи директорката на галерията Даниела Ненчева.

Подготвя се и печатно издание, включващо монографичен очерк за сливенския художник, както и пълен каталог на неговите картини съхранявани в сливенската художествена галерия.

Димитър Добрович е роден в Сливен. Учи в Цариград, Атина и Художествената академия в Рим. Завръща се в България през 1893 година. Умира през 1905 година и е погребан в родния си Сливен.


Снимки: