Новини

Регионален празник „Маскарадни игри 2018“ имаше днес в сливенското село Глушник. На празника, който се провежда около Сирни заговезни, присъстваха председателят и заместник- председателят на Общински съвет- Сливен Димитър Митев и Деян Дечев.

“Сирни заговезни е празник, който нашият народ нарича „прошка“. И това не е случайно. Защото да прощаваш е нужна сила на характера, любов към хората и много мъдрост. Нашият народ е показал, че ги има и затова оцеляваме през вековете, затова имаме бъдеще. Важно е да пазим традициите и да ги предаваме на тези след нас“, каза при откриването сливенският кмет Стефан Радев.

В Маскарадните игри тази година се включиха групи от селата Глушник, Драгоданово, Николаево, Горно Александрово, Камен, Младово, Калояново, Блатец, Трапоклово, от село Александрово, община Павел баня.

Журито беше в състав доц. д-р Владимир Демирев - етнолог, и членове : Иван Стоянов- ръководител на оркестъра на АНПТ- Сливен и Станка Иванова- хореограф. Всички групи получиха сувенир и диплом за участие, а за класиралите се на първите три места бяха осигурени парични награди.

Гости на празника бяха областният управител на Сливен Чавдар Божурски, областният управител на Търговище Митко Стайков, общински съветници, началници на институции.

Организатори на празника бяха Община Сливен, кметството на с. Глушник и НЧ „Просвета 1935“.


Снимки: