Новини

С факелно шествие и общоградско поклонение тази вечер завърши програмата по повод 150 години от гибелта на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. В къщата- музей „Хаджи Димитър“ Мария Кирова от Регионалния исторически музей разказа за Хаджи Димитър и Стефан Караджа, за четата им, за героите и за преклонението пред тях. От същото място тръгна факелно шествие, в което се включиха кметът Стефан Радев и заместник-кметовете Румен Иванов, Пепа Чиликова и Стоян Марков и председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев. В шествието с факли се включиха новоучреденото дружество „Традиция“- Сливен, мотоклуб „Хайдути“, родолюбиви органиазции и военно-патриотични съюзи, общински съветници, граждани. Колоната премина по централни улици и булеварди в града и стигна до пл.“Хаджи Димитър“. Слово за Хаджи Димитър, Стефан Караджа и четата им представи кметът Стефан Радев.

Актьорът Димитър Марков представи авторския текст на Ивайло Гандев „За Хаджи Димитър…“. След това актьорът започна да рецитира стихотворението „Хаджи Димитър“ : „Жив е той, жив е! Там на Балкана...“

На церемонията присъстваха председателят на Общински съвет - Сливен Димитър Митев, областният управител Чавдар Божурски, директорът на Териториална дирекция „Национална сигурност“ Николай Чиликов, началникът на Районното управление на полицията в Сливен гл.инсп. Димитър Кикьов, заместник- началникът на Центъра за подготовка на специалисти подп. Данчо Николов, подп. Евгени Ташков от Регионална служба „Военна полиция“ – Сливен. Пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци бяха поднесени венци и цветя.

Организатор на честването е Община Сливен в партньорство със Сливенската митрополия, Центъра за подготовка на специалисти и Регионалния исторически музей – Сливен.

18.07.2018 г.


Снимки: