Новини

На дискусия днес, инициирана от местния парламент беше обсъден въпросът за използваното от „Топлофикация Сливен“ ЕАД гориво. Срещата бе организирана по повод въпроси за естеството на горивото, което се използва за топлоенергия и има ли основания за притеснения. На нея присъстваха председателят на Общинския съвет Димитър Митев и общински съветници, кметът Стефан Радев, ръководството и представители на ТЕЦ – Сливен.

Дейността и историята на дружеството представи директорът инж. Павлин Костов.

„Топлофикация Сливен заменя част от въглищата, които използва за производство на топлинна енергия, с екологично гориво. По този начин значително ще бъдат намалени разходите за въглеродни емисии. За нуждите си ТЕЦ-ът използва предимно въглища и брикети, които са скъпи. Отделно е необходимо да закупуват така важните въглеродни емисии, които се търгуват на борсов пазар и последната година цената им е нараснала в пъти“, обясни Костов.

Той допълни, че дружеството има всички разрешителни за дейността си, включително отговаря и на европейските директиви. Това включва и използването на биомаса и/или модифицирано гориво RDF (Refused Derived Fuel, експлоатирани в страните членки на Европейския съюз, което се взима от сертифицирани източници.

„Аз съм роден и живея в този град, семейството ми живее тук, детето ми живее тук. В този ред на мисли искам да подчертая, че ние се стараем и работим така, че никога няма да позволим да замърсяваме въздуха“, категоричен беше директорът на ТЕЦ-Сливен.

Председателят на борда на директорите инж. Ангел Ангелов поясни, че иновативната дейност на предприятието е насочена към поддържането на ниска цена за абонатите.

„При нас работят около 290 човека. 99% от нашите служители живеят в Сливен. Ако имаше нещо нередно, повярвайте ми, щеше да се разчуе“, каза от своя страна инж. Ангелов.

Той посочи още, че през последните години многократно нарастват разходите на дружеството. Това е основната причина, която е накарала ръководството да търси алтернативни източници на енергия.

„Опитваме се да предприемем навременни мерки, които да подобрят екологията и да удължат живота на ТЕЦ-а. Едното, което ни поддържа, са хората, другото е общината. И нашата услуга трябва да е в помощ на общината“, допълни председателят на борда на директорите.

„Една от гаранциите да остане въздухът в Сливен чист е ТЕЦ-ът да продължава да работи, разбира се при спазване на всички екологични изисквания“, каза в заключение кметът Стефан Радев.

От дружеството поканиха общинските съветници да отидат и на място да се запознаят с процеса на дейността му.

10.07.2019 г.


Снимки: