Новини

Сливен отбеляза Богоявление, наричан от народа Йордановден. Празникът започна с Василиева света литургия в храм „Св. София”. След това отец Силвестър Янакиев извърши ритуал по освещаване на бойните знамена на Военно формирование 22220-Сливен пред паметника на Панайот Хитов. На церемонията присъстваха председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, областният управител Чавдар Божурски, кметът Стефан Радев, народният представител Кольо Милев, военни, граждани и гости на Сливен.

След това от площада тръгна литийно шествие, което стигна до новия мост в квартал „Колю Фичето“. Там отец Сливестър извърши Богоявленски водосвет. Кулминацията на празника беше спасяването на Светия кръст от водите на Новоселска река. За трети път кръстът беше изваден от сливналията Антони Андонов. Той беше поздравен от кмета Радев, който му връчи и парична награда от името на общината.

Последва и традиционното за Йордановден мъжко хоро в ледените води на реката.

Събитията се организират от Община Сливен, Сливенска митрополия, Военно формирование 22220-Сливен и Сдружение „Свети Георги Победоносец“.

06.01.2020 г.


Снимки: