Новини

45 години от началото на организираните тренировки по джудо в Сливен бяха отбелязани на среща на бивши джудисти, треньори и съмишленици. Срещата беше организирана от Спортен Клуб „Джудо ветерани и приятели“ – Сливен.

Към гостите и организаторите своето приветствие отправи кметът Стефан Радев.

„Събитието днес е признание към всички вас за усилията, които сте полагали, за да популяризирате джудото сред хиляди млади хора и той е станал любим спорт на поколения сливналии. Община Сливен ще продължи да оказва своята подкрепа за различните видове спорт в името на децата, които изграждат характер, стават по-здрави, учат се на дисциплина и усвояват ценни качества, нужни за реализацията им в живота“, каза Стефан Радев.

Той връчи плакети за принос в развитието на джудото в Сливен на треньорите от спортните клубове: Костадин Калоферов - първи треньор по джудо в Сливен,

Георги Панев - треньор на обществени начала и бивш председател на АСК "Джудо"- Сливен, който в момента е почетен председател на клуба, Борис Божков - бивш треньор в АСК "Джудо" - Сливен, Петър Вучков - треньор в АСК "Джудо", Спортно училище "Д. Рохов", Стефан Христов - треньор на обществени начала в АСК "Джудо", Веселин Вълев - треньор на обществени начала в АСК "Джудо", Тодор Марчев - треньор Тополчане, Георги Велев - бивш треньор в АСК "Джудо", старши треньор в клуб Х.Димитър", Стоян Велев - треньор в клуб "Х. Димитър", Живко Мъндев - треньор в клуб "Х. Димитър", Божидар Темелков - треньор в Спортна академия "Биоком", Стоян Димитров - треньор в Спортна академия "Биоком", Мартин Иванов - треньор в Спортна академия "Биоком".

Председателят на СК "Джудо ветерани и приятели" - Кирил Кирчев, връчи награди за принос в развитието на джудото в Сливен на Живка Енева - вицеевропейски шампион от 1987 г. за девойки и на Борис Георгиев - второ място в Гранд шлем в Ташкент през 2021 г., шампион на европейско и световно първенства за полицаи

Георги Панев благодари на кмета и Общината за подкрепата, която оказват на спорта и поддържат спортите бази в Сливен. Той представи историята на джудото в града през годините и припомни основното мото на този спорт: "Върви по ясно определен път и не се възгордявай от победата. Не убивай от загубата. Бъди предпазлив, когато е спокойно и не се страхувай, когато те заплашва опасност".

Поздравителен адрес към организаторите и участниците в срещата изпрати председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев.

През годините хиляди деца в Сливен тренират джудо и участват в национални и международни първенства, като завоюват призови места за спортните клубове по джудо - АСК „Джудо и Джуджуцу“ – Сливен, СК по джудо „Хаджи Димитър 2006“ – Сливен, Спортна академия по Джудо „Биоком“ и Спортен клуб по джудо – Тополчане. С постиженията си на международното татами те прославят Сливен България.


Снимки: