Новини

Тържествено честване по повод 110 години от създаването на Трета българска армия се проведе в Сливен. Пред паметника на славния Сливенски седми конен полк – „Орлето“ и паметната плоча на Трета армия бяха поднесени венци и цветя. По главната улица на Сливен се проведе шествие, след което във Военния клуб се състоя тържествен концерт на Ансамбъла на Българската армия.

Кметът Стефан Радев поднесе венец пред паметника, а от трибуната на Военния клуб приветства организаторите за инициативата и връчи почетен знак – плакет за принос в развитието на обществения живот на Сливен и по повод 110 години Трета българска армия на генерал-полковник Цветан Тотомиров. Той бе командир на Трета армия за периода 1991-1993 година.

„За мен е чест да съм тук, сред вас. Гордея се, че, Сливен е бил част от Трета армия, че първият командир е от нашия край - генерал Радко Димитриев, който е от Градец. Гордея се с това, че през 1951 г. Сливен се превръща в щаб на Трета българска армия и развитието на нашия град е силно свързано с развитието на армията през тези години. Силно се надявам, че славата и величието на българската армия ще се върне отново. Тя е една от първите институции, създадени след Освобождението в България и винаги е символизирала държавността и гарантирала териториалната цялост и независимост на страната. Огромна почит и уважение пред всички достойни мъже и жени, свързали живота си с армията и бранят интересите на държавата и нейната териториална цялост!“, каза кметът Стефан Радев.

"Благодаря на кмета за хубавите думи за Трета армия и за почетния знак, който възприемам като награда за всички вас, за всички, които са служили и продължават да служат в армията. Тя е чест и признателност за всички, които работихме в града на Сините камъни, Града на стоте войводи, Града на Фабрикацията, Града на Хаджи Димитър, Града на Трета армия. Това е градът, за който винаги съм казвал, че е най-хубавият град, в който съм служил и работил", каза от своя страна ген. полк. Цветан Тотомиров.

Гости на церемонията бяха представители от Министерството на отбраната и Генералния щаб, на Сухопътните войски, командири и началници на военни формирования от сливенския гарнизон, ветерани и граждани, както и председателят на Общински съвет - Сливен Димитър Митев.

Организатори на събитието бяха местните организации на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюза на ветераните от войните на България, със съдействието на военните формирования в Сливен.


Снимки: