Новини

С шествие на кукерските групи днес започна традиционният Регионален празник „Маскарадни игри“ в сливенското село Желю войвода. Атрактивната проява се завръща след двегодишно прекъсване. В тазгодишното издание участват 12 самодейни състави от населените места в региона и страната.

Официалното начало даде кметът на община Сливен Стефан Радев, който отбеляза, че тези прояви поддържат живи българския дух и традиции, и ще пребъдат във времето, благодарение на такива събори.

„Поздравявам ви за старанието за запазване на родните традиции. Регионалният събор е символ на нашата любов към българските обичаи и съхраняването им през годините", заяви още Стефан Радев.

Приветствие към участниците и гости отправи и кметът на селото Стоян Генов. Той благодари на Общината и на кмета за подкрепата, както и на всички участници в събора. Сред присъстващите на официалното откриване бяха още председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, зам.кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова, кметове на населени места и кметски наместници, граждани.

Празникът на маскарадните игри е със състезателен характер. Традиционен е и се провежда всяка година в Сливенска община, със смяна на домакинството на селищата. Целта му е да стимулира процесите на проучване на маскарадната обредност, съхраняване и популяризиране на локалната и регионалната традиции.

Сред обичаите, които се представят днес, са „Бабинден”, „Кукувден”, „Джаркане на стрели“. Всички групи получават сувенир и диплом за участие, а за класираните на първо, второ и трето място са осигурени парични награди. Изпълненията на участниците оценява жури в състав: председател – доц. д-р Владимир Демирев – фолклорист и етнолог към БАН и членове- Добринка Славова - уредник в отдел „Етнография“ в РИМ „Д-р Симеон Табаков“-Сливен и Станка Иванова–хореограф.

Представянето на колективите се осъществява тематично в рамките на традиционния годишен календар на обредния цикъл следните категории:

- зимна маскарадна обредност;

- пролетна маскарадна обредност;

- лятна маскарадна обредност;

- семейна маскарадна обредност

По време на събора ще се проведат конкурси:

- за най–точно възпроизвеждане на обред с подчертани специфики на фолклорната култура от съответното селище;

- за най-точно възпроизвеждане на фрагмент от обред;

- за обредно облекло, маска, реквизит и вярната им реконструкция.

Организатор е Община Сливен, кметството на с. Желю войвода и НЧ „Даскал Димитър Димов 1908”.


Снимки: