Новини

Спортисти и треньори по лека атлетика от миналото и днес, приятели и близки се събраха в Сливен на 15 юли в чест на големия български атлет Михаил Желев /1943 – 2021 г./. На тази дата европейският шампион на 3000 метра стийпълчейз щеше да навърши 80 години. Идеята за срещата обедини сливенската общност и поканата дойде от семейството на спортната легенда, Клуба по лека атлетика, Общината и Общинския съвет.

Събитието предизвика много спомени и вълнения, особено сред близките и тези, които са имали житейската привилегия да го познават и да работят с него. Присъстващите видяха във фоайето на покритата лекоатлетическа писта за първи път барелефа на Михаил Желев, изработен за годишнината от сливенския скулптор Кунчо Кунчев по поръчка на Общината. Инициативата за поставянето му е на Общинския съвет, по предложение на съветника Минко Минчев. Местният парламент единодушно прие и решението пистата да бъде именувана на големия български спортист – сливенеца, носител на „Златен шпайк“ за най – добър лекоатлет на Европа /1969 г./.

Кметът Стефан Радев връчи отличието „Значка на Сливен“ на изявени спортни деятели – ветерани, чийто живот е свързан с Михаил Желев, с леката атлетика, с извоювани високи постижения на техните възпитаници: многократния републикански шампион на 1500 метра гладко бягане Милчо Проданов, дългогодишните треньори Атанас Иванов, Богдан Славов, Злати Иванов, Стефан Станев, Стефан Стефанов. Сред тях бе и съпругата на Желев – Райна Стойкова. „Тя е първият шампион на семейство Желеви. Тя е станала републикански шампион преди моя баща“, отбеляза синът Желязко Желев, рекордьор на България на 3000 метра гладко бягане.

Купи, медали и парични премии получиха най – добре представилите се сред 200-те участници от страната в проведеното състезание – мемориал „Златен шпайк“. Наградите връчиха председателят на Общинския съвет Димитър Митев, зам. кметът Пепа Чиликова и съпругата на Михаил Желев - Райна Стойкова. Сред класиралите се бе и Жаклин Желева, внучка на Михаил Желев.

Събитието се превърна в празник на спорта и на приемствеността между поколенията. Многобройните приятели и близки на Михаил Желев помнят и разказват на по – младите за изключителното му трудолюбие и дисциплина, открития му характер, скромността, с която изживя достойния си живот. „Моят баща винаги казваше, че човек трябва да е благодарен“, заяви синът му и от името на семейството благодари на организаторите и спортните деятели.


Снимки: