Новини

Общински съвет Сливен изразява своята съпричастност към болката на Надя Родева, съпруга на писателя Цончо Родев, за загубата му. Дълбоко скърбим, че ни напусна завинаги един от най-патриотичните български писатели, автор на сливенската трилогия “Тътени”, “Бурята” и “И стана ден”, творба с каквато малцина световни творци и национални литератури могат да се похвалят. Скърбим за човека и приятеля, почетния гражданин на Сливен, носителя на наградата "Д-р Иван Селимински" (1995) за краеведческата му работа, на наградата за литература и изкуство "Добри Чинтулов" (1998), на наградата на Общински съвет Сливен „За граждански принос".

Гордеем се, че Цончо Родев бе влюбен в Сливен и му отдаде близо 20 години от живота си, гордеем се и му благодарим, че създаде литературен паметник на града под Балкана, с какъвто друг български град не може да се похвали.

Поклон пред народния будител, в чийто сърце нямаше омраза, нямаше ненавист, а само любов към човека, родовото и словото.

Поклон пред човека, който като героя си Светослав Тертер целуваше буците пръст на коравата българска земя и изричаше: “Нивга, нивга не съм преставал да се чувствам частица от тебе...”, майко Българийо!

Соня Келеведжиева

Председател на Общински съвет Сливен

Поклонението пред тленните останки на писателя ще бъде в столицата, в храм "Света София" на 30.12.2011 от 12,00 часа.


Снимки: