Новини

Академик Хачо Бояджиев ни напусна вчера на 80-годишна възраст, само няколко месеца, след като отпразнува своя юбилей. Повече от 40 години от неговия живот са отдадени на Българската национална телевизия. В златния й фонд той остави стотици километри лента, заснети предавания, мюзикъли, спектакли на телевизионния театър...

Доктор Хачо Кирилов Бояджиев(с рождено име Хачадур Крикор Бояджиев) е роден на 20 януари 1932 година в Нови пазар. Дългогодишен режисьор на празничните новогодишни програми за Българската национална телевизия, на телевизионната постановка на класическата пиеса „Криворазбраната цивилизация” от Добри Войников, той остави незаличима диря в културния живот на България... Бояджиев завършва режисура в НАТФИЗ през 1958 г., след което защитава докторат по кино и телевизионна режисура в Англия, а в периода 1993 и 1995 г. е генерален директор на Българската национална телевизия. През януари 2012 г. по повод рождения му ден министърът на културата Вежди Рашидов го удостои с наградата "Златен век" за големия му принос в развитието на българската култура. Хачо Бояджиев – човекът, определян като „легенда”, „институция”, като „класик” и „баща на телевизията” до сетния си дъх работи с енергия за нови проекти, за осъществяване на нови идеи. Не се умори да създава, да критикува, да поучава, да създава мяра за отдаденост на телевизията чрез собствените си дела.

Поклон пред паметта му.

* Портретът на Хачо Бояджиев (към новината) е творческа работа на сливенския фотограф Георги Илиев. Благодарим му, че ни го предостави, за да стане достояние на сливенските почитатели на Хачо Бояджиев.


Снимки: