Новини

На 12 май 2012 година, по предложение на Съюза на българските композитори, Общото събрание на Българската академия на науките и изкуствата избра за академик маестро Методий Григоров за големите му заслуги в областта на музиката.

Методий Григоров е удостоен със званието „Печетен гражданин” на град Сливен, носител е на Наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов” за 1997 година на Община Сливен. Той създаде образци на българското хорово изкуство, които са еталон на изящност на изпълнението, съчетание на вокална техника и интерпретаторски талант. От хоровете, които е ръководил са тръгнали десетки таланти, които днес разнасят славата на България по света.

Автор е на много музикално- теоретични статии в нашия и чуждия печат, на няколко музикално-теоретични труда, както и на три сборника с хорови песни. Като творец той провокира съзнанието с творческите си изяви на безспорен познавач, проникнал в най-дълбинните тайни на музикалното изкуство, като смел новатор, който пригоди църковните песнопения на съвременен български език, за да ги направи достъпни за всеки, прекрачил прага на Божия храм.

Общински съвет Сливен поздравява маестро Методий Григоров с удостояването му със званието академик и му пожелава здраве и творческо дълголетие.

Честито, маестро!


Снимки: