Новини

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

На 13.07.2022 г./сряда/ от 16.00 ч. в зала „Май” ще се проведе публично обсъждане на отчета за приходите и разходите на бюджета на Община Сливен за 2021 г. Поканват се гражданите на Община Сливен, кметовете на кметства, кметските наместници, общински съветници, представители на средствата за масово осведомяване и граждански сдружения, ръководителите на бюджетни звена и други да вземат участие в публичното обсъждане. ДИМИТЪР МИТЕВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОбС - СЛИВЕН

143 години от създаването на Министерството на вътрешните работи в Сливен

В навечерието на професионалния празник на служителите от Министерството на вътрешните работи - 5 юли, в Сливен днес се състоя тържествено честване за отбелязване на значимата дата за всички работещи в структурите на вътрешното ведомство. На 5 юли се навършват и 143 години от създаването на МВР. По време на награждаването на отличените с награди, грамоти и поощрения служители от вътрешното министерство, кметът Стефан Радев, от свое и от името на цялата сливенска общност, изказа благодарност към органите на реда и към огнеборците, за труда и ежедневните усилия в името на обществения ред и сигурност на гражданите. „Благодарение на всички вас ние живеем по-спокойно и в една по-сигурна и уредена държава! Искам да ви уверя, че в лицето на Община Сливен, ще намирате партньор, който винаги ще застава зад държавността, зад обществения ред, като гарант за спокоен живот!“, заяви кметът Радев. Празничното честване днес започна на площад „Хаджи Димитър“, където бе отслужен тържествен молебен за здраве, закрила и успех на полицейските части, знамената на Република България, както и представителното знаме на Областна дирекция на МВР-Сливен. Тържествената церемония продължи с поднасяне на венци и цветя на признателност пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. В него се включиха кметът Стефан Радев, директорът на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, областният управител Веселин Вълчев, директорът на Районна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Сливен – комисар Владимир Демирев, директори и представители на институции и висши учебни заведения в града, граждани и др.

Акценти от днешната редовна сесия на Общински съвет-Сливен

74 точки разгледа и гласува днес Общински съвет-Сливен на редовната си сесия. С 28 гласа „за“, бе подкрепена промяната на бюджета. Сред мотивите за изменението, зам.-кметът по финансите Румен Иванов посочи - отпускане на средства за текущи ремонти и закупуване на селскостопански инвентар в няколко населени места, финансиране на проекта на Община Сливен за охрана на земеделската продукция в селата, който продължава и тази година. Средства ще бъдат отпуснати и за ремонт на НЧ „Зора-1860“-Сливен, за доизграждане на информационната система в Центъра за обслужване на гражданите, за системи за видеонаблюдение и др. На днешното заседание общинските съветници потвърдиха избора на управители на две от общинските дружества. На „Пътнически превози“, конкурсът е спечелил инж. Енчо Петров, на „Общинска охрана и СОТ-Сливен“ – Петко Чолаков. Единодушно бяха приети работната програма на местния парламент за третото тримесечие на 2022 г. и Планът за устойчива градска мобилност на град Сливен. Местният парламент подкрепи и подписването на партньорски споразумения между Община Сливен и съседните общини Котел, Върбица и Стралджа и създаване на Местни инициативни групи (МИГ). Тези партньорства отварят нови възможности за община Сливен, която не попада в списъка на общините в селските райони. По този начин сливенски села, които са в близост до горе споменатите общини, ще могат да се включат в тези инициативни групи и да участват с проекти в Стратегията за развитие на селските райони за новия програмен период 2021-2027 г. Одобрение получи и включването на допълнителни населени места в „МИГ Твърдица-Сливен-долината на прасковите“. В рамките на сесията бяха утвърдени и протоколите на Комисията по стипендиите и на Управителния съвет на Общински фонд „Култура” към Община Сливен. Общинските съветници гласуваха още рутинни разпоредителни сделки с общинска собственост, отпускане на финансови помощи на граждани и средства за училища, детски градини и творчески колективи.

Общинските съветници се събират на заседание този четвъртък - 30 юни

Актуализация на бюджета и рутинни разпоредителни сделки с имоти, са сред точките за гласуване на редовната сесия на местния парламент този четвъртък, 30 юни. По време на днешната пресконференция на председателя Димитър Митев, бяха откроени основните акценти от предварителния дневен ред на предстоящото заседание. По отношение на изменението на общинския бюджет, Митев посочи, че причините, които го налагат са постъпили допълнителни приходи, които ще бъдат преразпределени в общинските бюджетни сметки. По отношение на разходите Митев информира, че част от тях се налагат заради финансиране на проекта на Община Сливен за охрана на земеделската продукция в селата. Средства ще бъдат отпуснати и за ремонт на НЧ „Зора-1860“-Сливен, за доставка на системи за управление на клиентски опашки в Центъра за обслужване на гражданите, за системи за видеонаблюдение, текущи ремонти и др. Други точки, които предстоят да бъдат гласувани са – приемане на работната програма на местния парламент за третото тримесечие на 2022 г., Планът за устойчива градска мобилност на град Сливен и избор на управители на две от общинските дружества. Сред по-важните моменти председателят открои още упълномощаване на представител на Община Сливен за участие и гласуване в Общото събрание на „Водоснабдяване и канализация-Сливен“, насрочено за 15 юли 2022 г. Друга точка касае разпоредителна сделка с общинско имущество. Димитър Митев конкретизира, че става въпрос за продажба на имот – общинска частна собственост от около 15 декара, който включва и няколко сгради в района на бившите военни казарми по бул. „Бургаско шосе“. Продажбата ще се извърши чрез публичен търг с явно наддаване. В тази връзка той посочи, че вече има проявен инвеститорски интерес към тръжната процедура. Местният парламент ще гласува и даване на съгласие Община Сливен да подпише партньорски споразумения със съседните общини Котел, Върбица и Стралджа и създаване на Местни инициативни групи (МИГ). По думите на зам.-председателя на Общинския съвет Веселина Тонева, която също присъства на пресконференцията, това е добра възможност за община Сливен, която не попада в списъка на общините в селските райони. Това ще позволи села от територията й в близост до вече споменатите общини, да се включат в тези инициативни групи и да участват с проекти в Стратегията за развитие на селските райони за новия програмен период 2021-2027 г. Ще бъде гласувано и включването на допълнителни населени места в „МИГ Твърдица-Сливен-долината на прасковите“. Общинските съветници ще гласуват и отпускане на финансови помощи на граждани и средства на училища, детски градини и творчески колективи. Общо 74 точки са включени в дневния ред на сесията в четвъртък. Традиционно, тя ще се проведе в зала „Май“ от 9 ч. Заседанието ще започне с полагане на клетва на двама нови общински съветници. Това са Деница Проданова и Живко Минчев.

Приключи V Национален детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“

С церемония по награждаване в зала „Зора“, приключи 5-ият Национален детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“ в Сливен. В него среща си дадоха 15 театрални състави от градове от цялата страна. Сред тях бяха – Габрово, Казанлък, Пазарджик, София, Угърчин, Стара Загора, Айтос и домакините от Сливен. Тази година наградата на кмета Стефан Радев получи театър „Класика“ при ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“-Сливен, със спектакъла „Михаил Мишкоед“ от Сава Доброплодни. Отличието се връчва за втора поредна година и е поощрение за работата и представянето на местна театрална формация в рамките на фестивала. Наградата от името на сливенския градоначалник връчи зам.-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова. Тя благодари на всички за достойното представяне на многообразието и емоцията на театралното изкуство на сливенска сцена. Голямата награда – статуетка „Гран При” и почетен диплом получи Театрална студия „Хвърчащите хора” при Военен клуб Сливен, с „Комедия от грешки” на Уилям Шекспир“. Художествен ръководител е Вяра Начева. Наградата връчи председателят на Общинския съвет Димитър Митев. Той приветства всички участници и ръководители за емоциите и преживяванията, които са подарили на публиката през трите фестивални дни. От тази година Общинският съвет вече връчва и две парични награди – по една за всяка възрастова група. Първа награда – плакет и диплом, получиха два театрални състава. Единият е Театрално студио „Смехурко” при Център за изкуства, култура и образование „София”- филиал Банкя със „Съмнителната истина“. Автор - Хуан Руис Аларкон, художествен ръководител - Цвете Лазарова. Вторият е - театър „Класика“ при ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“, със спектакъла „Михаил Мишкоед“ от Сава Доброплодни. Постановка-Соня Келеведжиева. Награда на местния парламент получи и Младежка театрална трупа „Валери и приятели” при НЧ „Асен Златаров 1940”, гр.Бургас, за „Жените в Народното събрание”. Авторска преработка на Валери Еличов по комедиите на Аристофан „Лизистрата” и „Жените в Народното събрание”. Художествен ръководител е Валери Еличов. От сцената на зала „Зора“ директорът на фестивала Соня Келеведжиева даде висока оценка и определи като надграждащо, тазгодишното издание. Тя използва случая да благодари на Oбщина Сливен и останалите партньори, за подкрепата и доброто сътрудничество. Специалната награда на журито за училищна формация отиде при СУ „Христо Ботев”, гр. Айтос, ТШ ”Златните Ключета”, с „Мая и нейните приятели” - по филмовата анимация „Пчеличката Мая”. Художествен ръководител е Невелина Василева. Със специалната награда на журито за извънучилищна формация бе отличена Младежката театрална трупа „Валери и приятели”, с „Жeните в Народното събрание” при Театрално студио „Маска” към Общински младежки дом - град Русе, за постановката „Сцената е моят дом-театрални упражнения”. Художествен ръководител е Мина Маринова. Плакет и грамота получиха още Детски театър „Зора” при НЧ „Зора 1860”, гр.Сливен - за „Леко влюбване” от А. П. ЧЕХОВ. Режисьор е Ивайло Гандев. С награда и диплом си тръгнаха Детски театрален състав „Кукуруга” при НЧ „Вълчо Русковски 1894“, гр.Угърчин. Наградата на Областната администрация за най-малък участник отиде при Катрин Николай Узунова. При закриването на фестивала бяха връчени още награди в различни възрастови групи, за най-добри мъжка и женска роли, за актьорско майсторство, за режисура, за оригинална интерпретация и др. Всички театрални формации получиха гравирани стъклени плакети за достойно представяне и покана да посетят отново града под Сините камъни. Фестивалът се провежда под патронажа на Общински съвет-Сливен. Организатор е Народно читалище „Зора 1860“-Сливен. Партньори са - Община Сливен, Областна администрация Сливен, Регионално управление на образованието-Сливен и Младежки дом-Сливен. Имената на всички отличени участници и театрални формации, се съдържат в прикачения по-долу файл:

За пети пореден път в Сливен се провежда Национален детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“

В зала „Зора“ днес се състоя официалното откриване на 5-ия Национален детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“. Началото даде председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, който изрази задоволство, че театралният форум се развива през годините, придобива все по-голямо значение и популярност. „Задачата, която си поставихме, е да разширим следващото издание и то да бъде международно. За целта ще поканим за участие театрални формации от побратимените на Сливен градове. Убеден съм, че ще имаме успех в тази посока“, заяви от сцената на залата Димитър Митев. Той пожела успех на участниците, на журито – справедливо да оценява младите артисти, а на гостите в града, да усетят гостоприемството и атмосферата на Сливен, и да си тръгнат с нови и ползотворни приятелства. Сред гостите на откриването бе и зам.-кметът Пепа Чиликова, която изтъкна, че фестивалът се е превърнал в разпознаваемо и очаквано с вълнение събитие. Тя изрази убеденост, че и тази година той ще даде възможност за изява на много талантливи деца. Пепа Чиликова връчи от името на кмета Стефан Радев поздравителен адрес на директора на фестивала – Соня Келеведжиева. В него сливенският градоначалник поздравява младите театрали, които отдават време, енергия и душа за сценичното изкуство, като им пожелава успех и да сбъднат и най-смелите си мечти. „Използвам случая да поздравя Общински съвет-Сливен и Народно читалище „Зора 1860“-Сливен, за подкрепата и отличната организация за провеждане на фестивала. Радвам се, че и тази година Община Сливен ще отличи с награда местна театрална формация“, се посочва още в поздравлението от Стефан Радев. Директорът на фестивала и общински съветник – Соня Келеведжиева благодари на колегите си от местния парламент и на Община Сливен в лицето на кмета Стефан Радев, които са застанали зад идеята, фестивалът да се провежда и да се развива. Тя обяви, че от тази година Общинският съвет вече ще връчва две парични награди – по една за всяка възрастова група. За пета поредна година председател на журито е Здравко Гулеков - режисьор, актьор и бивш директор на Драматичен театър „Стефан Киров“. Членове са Георгиос Филаделфевс - лауреат на международни конкурси и новото попълнение – Гергана Мантарлиева от Държавната опера в Пловдив. В конкурсната част на фестивала ще участват 15 театрални трупи от различни градове от страната. Сред тях са – Габрово, Казанлък, Пазарджик, София, Угърчин, Стара Загора, Айтос. Те са разпределени в две възрастови групи - до 14 години и от 14 до 19 години. Домакините от Сливен ще се включат с пет театрални състава. Фестивалът продължава с конкурсна част, спектакли, съпроводени с развлекателни програми, както и вече с традиционния „Празник на приятелството“, организиран в рамките на театралния форум. „Сцена под Сините камъни“ приключва в неделя, 26 юни, с награждаване на участниците. То ще се проведе в зала „Зора“ от 15 часа. Фестивалът се провежда под патронажа на Общински съвет-Сливен. Организатор е Народно читалище „Зора 1860“-Сливен. Партньори са - Община Сливен, Областна администрация-Сливен, Регионално управление на образованието-Сливен и Младежки дом-Сливен.

В Сливен предстои V Национален детско – юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“

И тази година Сливен се превръща в притегателна точка за млади театрали от цялата страна. Поводът е петото поредно издание на Националния детско – юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни”. Той започва на 24 юни, като официалното откриване ще се състои от 16 ч. в зала „Зора“. По думите на директора на фестивала и общински съветник Соня Келеведжиева, и тази година е отчетен сериозен интерес към културната проява. В нея ще участват 15 театрални трупи от различни градове от страната. Сред тях са – Габрово, Казанлък, Пазарджик, София, Угърчин, Стара Загора, Айтос. Домакините от Сливен ще се включат с пет театрални състава. В конкурсната част могат да участват, както театрални състави, така и индивидуални изпълнители, разпределени в две възрастови групи - до 14 години и от 14 до 19 години. „Фестивалът се разраства. Очакваме около 350 гостуващи деца и изключително добри спектакли в тазгодишното издание“, посочи още Келеведжиева. Тя информира, че за втора поредна година ще бъде връчена парична награда от кмета Стефан Радев на една от сливенските театрални формации. Миналата година наградата получи Детски театър „Зора“ при Народно читалище „Зора 1860“-Сливен. От тази година Общинският съвет вече ще връчва две парични награди. С едната ще бъде отличена трупа от първата възрастова група – до 14 години. Втората ще бъде връчена на състав във следващата възрастова група – от 14 до 19 години. „Радвам се, че колегите от общинския съвет подкрепиха идеята за провеждането на фестивала. Ние сме първият и единствен до момента местен парламент в страната, който организира и осигурява средствата за такова културно начинание. Горд съм, че това се случва в Сливен! Атмосферата, която създават младите театрали е невероятна“, посочи председателят на Общинския съвет Димитър Митев. Той заяви още, че се обмисля възможността за разширяване на формата на театралната проява и от национална, да се превърне в международна. През трите фестивални дни публиката ще има възможност да проследи конкурсната част, спектаклите заедно със съпътстващите развлекателни програми, както и вече традиционния „Празник на приятелството“, организиран в рамките на фестивала. „Сцена под Сините камъни“ приключва в неделя, 26 юни, с награждаване на участниците. Фестивалът се провежда под патронажа на Общински съвет-Сливен. Организатор е Народно читалище „Зора 1860“-Сливен. Партньори са - Община Сливен, Регионално управление на образованието-Сливен и Младежки дом-Сливен.

Село Крушаре чества двоен празник

На големия християнски празник Свети Дух, Църквата „Света Троица“ в село Крушаре чества своя храмов празник. Този празник винаги се отбелязва след неделята на Петдесетница, когато се празнува слизането на Светия Дух над апостолите и даруването им с Божествената му благодат. Днес се отбелязва и празникът на селото. Той започна с тържествена литургия, в която се включи Софийският църковният хор „Йоан Кукузел – Ангелогласният“ и продължи с курбан за здраве. Жителите и гости на празника бяха приветствани от кмета на сливенското село Димо Станков, който им пожела здраве и берекет. Пожелания за здраве, благодатна и плодотворна година към домакина и жителите на Крушаре отправиха председателят на Общински съвет-Димитър Митев и кметът Стефан Радев, които бяха гости на празника. Сред присъстващите бяха още общински съветници, кметове на населени места и кметски наместници. Строителството на храм „Света Троица“ е започнало през далечната 1908 г. и е приключило окончателно през 1911 г. През 2010 г. е извършен цялостен ремонт на сградата, а паралелно с това, са били възстановени и стенописите.

Общоградско поклонение пред Ботев и загиналите за Свободата на България в Сливен

Общонародно поклонение пред Ботев и загиналите за Свободата на България се провежда днес в цялата страна. В Сливен общоградският ритуал се състоя на площад „Хаджи Димитър“. „Христо Ботев си отива само на 28 години, но ги изпълва с истинския смисъл на думата „живот“. Оставя ни едни от най-красивите страници от българската литература, оставя ни своя подвиг и завет – да обичаме пламенно нашата Родина. Няма българин, който да не се гордее, когато чуе неговото име, или да не трепва, когато чуе пламенните му слова. Не знам дали има друг народ, който да има такъв ден на поклонение. Но всички ние имаме едно задължение – да споменаваме Ботев не само в този ден, да правим всичко, което е по силите ни, неговото име за поколенията след нас, да не е просто име от учебниците“, заяви по време на ритуала-поклонение кметът Стефан Радев. Той подчерта, че Ботев е неотделим от същността на българския народ, от българския дух и докато го има преклонението пред великото му дело, пред неговата саможертва, дотогава ще има българи на тази земя. „Затова наш свещен дълг е да възпитаваме поколенията, които идват след нас, да пренасяме във времето преклонението пред личности като Ботев, Васил Левски, като Хаджи Димитър, като Георги Раковски. Това ни прави българи! Поклон пред делото на Христо Ботев и всички велики синове на България!“, завърши кметът Стефан Радев. В знак на почит сливенският градоначалник поднесе венец пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Венци и цветя поднесоха още председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, областният управител Веселин Вълчев, директорът на ОДМВР Сливен ст. комисар Димитър Величков, цветя бяха поднесени от името на народните представители Татяна Султанова, Десислава Танева и Мария Белова, от името на командира на Център за подготовка на специалисти полк. Любомир Вачев, директори и представители на институции, на културни структури, военно-патриотични съюзи, исторически дружества, организации, читалища, училища и граждани. Точно в 12 ч., по традиция в целия град проехтя воят на сирените в памет на Ботев и на загиналите за народна Свобода. Официално този ден се отбелязва от 1 901 година, когато на връх Вола – лобното място на Христо Ботев, присъстват живи Ботеви четници, да отдадат поклон пред подвига на поета-революционер. От тогава до сега Ботев е символ на българската свобода, а 2 юни е ден на българската будна памет и неподкупна съвест. Затова и всяка година признателният български народ обсипва с венци и цветя многобройните паметници и лобни места, слави паметта на героите с една обич – обичта към България и с един идеал – свободна и независима България! Организатори на общоградското поклонение са Община Сливен и Центърът за подготовка на специалисти.

Общински фонд „Култура“ проведе редовни заседания

Управителният съвет на Общински фонд „Култура“ проведе две редовни заседания, съобщи председателят на УС на Фонда – Соня Келеведжиева. На тях беше утвърден годишният фондов бюджет, бяха разгледани също и постъпилите предложения за проекти в областта на културата. Заявка за финансова подкрепа са подали шест вносители на проектни предложения. Сред кандидатствалите с творчески и научни проекти са - Драматичен театър „Стефан Киров“, Държавния куклен театър-Сливен и Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“. И тази година сред постъпилите предложения се отчитат най-много заявки за издаването на книги и книжни материали. Общата стойност на одобрените от експертната комисия проекти, е 12 460 лв. Протоколът с решенията на УС и направените предложения предстои да бъде утвърден на заседание на Общински съвет- Сливен, което е насрочено за 30 юни 2022 г. Кандидатствали физически лица и организации за пролетната сесия-2022 са: - ДТ „Стефан Киров- Сливен, с проект за създаване на поетичен спектакъл „Лирични отклонения“ по български поети; - РИМ „Д-р Симеон Табаков“- Сливен, с проект „Публикуване на сборник, посветен на 180-годишнината от рождението на Хаджи Димитър и Стефан Караджа“ - Йорданка Раданчева, с проект издаване на книга „Път през голямата игра. Анкета с шахматиста Димитър Карапчански“; - Сдружение „Федерация на културно-просветните дружества на каракачаните в България“, с проект- „Опазване на каракачанските традиции и адаптирането им към съвременния живот“- отпечатване на брошура с доклади за живота и бита на каракачаните; - Държавен куклен театър- Сливен, с проект „Куклен град-градът на детските мечти“- събития по повод първи юни, Димитровден и Коледа; - Тодорка Иванова Илиева- издаване на книга „Красота по залез“ Актуална информация и справки относно текущата сесия на Фонда може да бъде получена при секретаря на - Фонда Десислава Куртова, в Дирекция „Образование, култура и връзки с обществеността“ при Община Сливен. Тел. за връзка - 0879599054.

Честване на 24 май в Сливен

Празничният 24-и май в града под Сините камъни днес започна с шествие на ученици от сливенските училища. То стартира от Градската градина, премина по Главната улица и продължи до централния градски площад „Хаджи Димитър“. Там жители и гости на Сливен наблюдаваха тържествената церемония по издигане на националното знаме по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета, култура и на славянската книжовност. В словото си кметът Стефан Радев изтъкна значимата роля на българската култура през вековете. Благодарение на нея, каза той, се е съхранила българската идея като памет, възродила е българския народ, за да доведе до сбъдване на националния идеал. „Нашият град е дал много на знанието, духовността и културата. Сливен е бил един от най-развитите български градове по време на Османската империя. Това се дължи не само на предприемчивостта на търговците и занаятчиите, на свободолюбивия дух на гражданите, но и на вниманието, което е отделяла тогавашната българска, сливенска община на образованието“, заяви кметът Радев. Той изтъкна, че сливенските първенци тогава не са жалили време и средства, за да осигурят най-добрите условия за образование, да привлекат най-добрите учители в България, съизмерими на тези в Европа. „Днес ние отдаваме почит и благодарност към наследниците на тези сливенски учители, на хората на духа, на културните дейци - съвременните будители. Нека да пребъде тяхното дело. Нека да продължава да ехти „Върви, народе възродени...“ и да пренася във времето нашата култура, нашите идеали и мечти. Честит празник!“. Сред гостите на площада бяха народните представители Татяна Султанова и Десислава Танева, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, областният управител Веселин Вълчев, началникът на РУО-Сливен Кристияна Станкова, директори и представители на институциите в града, ученици и граждани. Церемонията завърши с поднасяне на традиционния гирлянд пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. След това на сцената на площада бяха връчени награди на ученици, спечелили призови места от състезания и образователни форуми. Музикален поздрав към всички отправиха инструменталистите от проекта „Музиката вместо улицата“ на маестро Георги Калайджиев. Програмата завърши с концерт на Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“.

Димитър Митев поздравява жителите на община Сливен по повод 24 май

Скъпи съграждани, Днес честваме един от най-българските и значими празници - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета, култура и на славянската книжовност. Езикът, писмеността и културата са най-важните носители, признак за израстването и развитието на едно общество. Нека днес си пожелаем повече съвременни будители, които да продължат смело да чертаят богатата ни история и култура. Да поддържат жив огъня на словото и стремежа към самоусъвършенстване. Да бъдат посланици на великото дело на братята Кирил и Методий, което е несъизмеримо по важност и значение, не само за българската, но и за световната история. Бъдете здрави, дерзайте и бъдете вдъхновени за още много успехи! Честит празник! Димитър Митев Председател на Общински съвет-Сливен

Архив новини