Новини

114 години Независима България

С тържествени ритуали в цялата страна днес бяха отбелязани 114 години от провъзгласяването на Независимостта на България. В Сливен честването на значимата дата започна с общоградска церемония на пл. „Хаджи Димитър“. Пред жителите и гости на града, които се включиха в церемонията кметът Стефан Радев отбеляза, че датата 22 септември 1908 г., когато се обявява независимостта на България, е истинското тържество на българската държавност. Тази дата по думите му събира много пътища, по които българският народ се е борил за свобода, църковна независимост, национално освобождение и обединение. „Политическите ръководители на България тогава нарушават Берлинския договор, умело се възползват от интересите на Русия и Австро-Унгария и смело, и решително пристъпват към крачката да обявят независимостта на България. Нашата страна ще стане един от най-силните фактори на Балканския полуостров. Единият от уроците, който ни дава историята е, че свободата и независимостта не са даденост и за тях трябва да се полагат непрекъснати усилия“, посочи още кметът. Той подчерта, че сливналии трябва да се гордеят от това, че градът винаги е бил в авангарда на тази борба и с гордост се споменават имената на даскал Добри Чинтулов, на Митрополит Серафим, на символа на Сливен - Хаджи Димитър. „И тук е другият голям урок от днешната емблематична дата – можем да постигнем всички свои цели. Няма връх, който да не можем да покорим. За това е необходимо и време, но когато работим упорито, заедно и търсим съгласие и намираме верните решения, всичко е възможно. Убеден съм, че с уроците от историята, ще вървим уверено напред. Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!“. След това сливенският градоначалник поднесе венец пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Венци и цветя поднесоха още председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, зам.-областният управител Антоний Андонов, представители на институциите в града, учебните заведения от Сливен, военно-патриотични съюзи, исторически дружества и граждански сдружения, политически партии, организации, граждани. Венец беше поднесен и от името на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий. Честването продължи с концерт на Ансамбъл за народни песни и танци – Сливен. Организатор на проявите е Община Сливен, с партньорството на Център за подготовка на специалисти.

Димитър Митев поздравява жителите на община Сливен по случай Деня на Независимостта

Скъпи съграждани, Приемете най-искрените ми поздравления по случай 114 години от обявяването на Независимостта на България! Мечтата за свободна, целокупна и суверенна държава, се превръща в реалност. България е равностоен партньор на европейската сцена и международни отношения. Този акт на българска държавническа мъдрост, е исторически момент и един най-значимите. Българският народ заявява непоколебимо натрупаната национална воля, сила и всеобща подкрепа. Нека днес почетем делото на всички велики българи, които се посветиха на идеята за националния идеал, за това днес да сме свободни и без притеснения да изразяваме своята воля и стремежи. На тях, които поставиха Родината над всичко! Да живее България! Честит празник! Димитър Митев Председател на Общински съвет-Сливен

Доброволци, представители на институции и граждани се включиха в кампанията „Да изчистим България заедно“

Община Сливен се включи в кампанията „Да изчистим България заедно”. 10-ото издание на инициативата се провежда под надслов „Подай ръка на природата“ и отново е насочена към личната отговорност и принос в грижата за общия ни дом, бъдещето и възпитанието на децата. Проявата се организира от BTV Media Group. Групи от доброволци, представители на институции и граждани почистваха в различни райони на града и в планината - долна лифтена станция Сливен, м. Карандила, парк „Хамамбаир”, около крайпътни чешми, паркове и зелени площи в града. Председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, кметът Стефан Радев и заместник-кметове почистваха района между площадката за кучета в парк Юнак и Военна болница. От свое име и от името на колегите си от местния парламент Димитър Митев благодари на всички доброволци, които отделиха от свободното си време и дадоха добър пример, как да се пази околната среда по-чиста.

Поздравление на председателя на Общински съвет-Сливен Димитър Митев по случай първия учебен ден

Уважаеми учители, Скъпи ученици, Приемете най-сърдечните ми поздрави по случай първия учебен ден! Някои от вас ще прекрачат прага на училището за първи път. Искам да ви уверя, че пред вас ще се разкрие необятен свят, който ще ви даде вярната посока по пътя на знанието. Учете се, бъдете любознателни и поемете протегната учителска ръка. Тя ще ви напътства, ще ви подкрепя и ще бъде ваш верен съюзник. На по-големите ученици пожелавам старание, упоритост, да бъдат отговорни и да следват целите си. Учете и вярвайте, че усилията ви ще бъдат възнаградени! Уважаеми учители, благодаря ви за всеотдайността и професионализма, които нашите срещат във ваше лице. Вие сте сред хората, които възпитават и формират едно общество. Дават му тласък да се развива и да надгражда своите устои. Без вашите труд и усилия, това би било невъзможно! Пожелавам на всички здраве, да бъде успешна новата учебна година и да ви донесе много късмет и благополучие! На добър час!

В Сливен честваха 110 години от създаването на Трета българска армия

Тържествено честване по повод 110 години от създаването на Трета българска армия се проведе в Сливен. Пред паметника на славния Сливенски седми конен полк – „Орлето“ и паметната плоча на Трета армия бяха поднесени венци и цветя. По главната улица на Сливен се проведе шествие, след което във Военния клуб се състоя тържествен концерт на Ансамбъла на Българската армия. Кметът Стефан Радев поднесе венец пред паметника, а от трибуната на Военния клуб приветства организаторите за инициативата и връчи почетен знак – плакет за принос в развитието на обществения живот на Сливен и по повод 110 години Трета българска армия на генерал-полковник Цветан Тотомиров. Той бе командир на Трета армия за периода 1991-1993 година. „За мен е чест да съм тук, сред вас. Гордея се, че, Сливен е бил част от Трета армия, че първият командир е от нашия край - генерал Радко Димитриев, който е от Градец. Гордея се с това, че през 1951 г. Сливен се превръща в щаб на Трета българска армия и развитието на нашия град е силно свързано с развитието на армията през тези години. Силно се надявам, че славата и величието на българската армия ще се върне отново. Тя е една от първите институции, създадени след Освобождението в България и винаги е символизирала държавността и гарантирала териториалната цялост и независимост на страната. Огромна почит и уважение пред всички достойни мъже и жени, свързали живота си с армията и бранят интересите на държавата и нейната териториална цялост!“, каза кметът Стефан Радев. "Благодаря на кмета за хубавите думи за Трета армия и за почетния знак, който възприемам като награда за всички вас, за всички, които са служили и продължават да служат в армията. Тя е чест и признателност за всички, които работихме в града на Сините камъни, Града на стоте войводи, Града на Фабрикацията, Града на Хаджи Димитър, Града на Трета армия. Това е градът, за който винаги съм казвал, че е най-хубавият град, в който съм служил и работил", каза от своя страна ген. полк. Цветан Тотомиров. Гости на церемонията бяха представители от Министерството на отбраната и Генералния щаб, на Сухопътните войски, командири и началници на военни формирования от сливенския гарнизон, ветерани и граждани, както и председателят на Общински съвет - Сливен Димитър Митев. Организатори на събитието бяха местните организации на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюза на ветераните от войните на България, със съдействието на военните формирования в Сливен.

43 първокурсници прекрачиха прага на сливенския филиал към Медицински университет-Варна за академичната 2022/2023 г.

С химна на Република България започна днешната официална церемония по случай новата академична година във Филиал Сливен към Медицински университет-Варна. Сред официалните гости в двора на висшето учебно заведение бе зам.-кметът Пепа Чиликова. Тя поздрави ръководството, академичния състав и студентите, като изрази задоволство от възможността да сподели с тях тържествения момент. От името на кмета Стефан Радев тя връчи поздравителен адрес на директора на сливенския филиал проф. Иван Александров. В него кметът поздравява студентите за избора им на професия, която е хуманна, човеколюбива, посветена на човешкия живот и здраве. Той им пожелава тя да им носи удовлетворение и истинска радост. Да бъдат неуморни и упорити и да намерят своя път на реализация и надграждане в родния Сливен. „На всички студенти, които ще прекрачат за първи път прага на Филиал Сливен към Медицински университет-Варна „Проф. д-р Параскев Стоянов“, искам да споделя, че са привилегировани да бъдат обучавани от висококвалифицирани специалисти и отговорни хора, за които медицината и грижата за здравето, са призвание“, пише още в поздравителния адрес от сливенския градоначалник. Поздравителен адрес бе получен и от ректора на варненския медицински университет проф. д-р Валентин Игнатов. Сред официалните гости на церемонията бяха още председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, директори на болници и болнични бази за обучение, преподаватели, представители от РЗИ-Сливен, на Инженерно-педагогическия факултет, на РУО-Сливен и на Българския червен кръст (БЧК). 43 са първокурсниците тази година. 17 от тях ще се обучават по специалността „Акушерка“, а 26 – за „Медицинска сестра“. Те положиха традиционната клетва на първокурсника. Филиалът на Медицински университет-Варна в град Сливен е разкрит с решение на Народното събрание от 30 януари 2013 г. Той осъществява обучение по специалностите от регулираните професии „Медицинска сестра“ и „Акушерка“, редовна форма на обучение. Образователно-квалификационната степен е „бакалавър“, а срокът на обучение е 4 години, като последната е преддипломен стаж. Филиалът използва изцяло ресурсите на варненския университет, като голяма част от лекционния курс е електронно базиран. Студентите имат възможността да слушат лекциите на своите преподаватели по едно и също време със своите състуденти от университета във Варна, благодарение на онлайн видео-конферентна връзка. Той разполага с шест лекционни зали с видео-конферентна връзка, учебно-практически кабинети, библиотека с осигурен достъп до издания в класически и дигитален формат, компютърни зали, условия за спорт. Обучението в клинични условия се провежда в базите на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ , МБАЛ „Хаджи Димитър“ , както и в други специфични структури в гр. Сливен, като са осигурени възможности за посещение и провеждане на занятия в университетските бази в гр. Варна. Студентите на Филиала имат възможност за настаняване в общежитие в град Сливен.

45 години джудо в Сливен

45 години от началото на организираните тренировки по джудо в Сливен бяха отбелязани на среща на бивши джудисти, треньори и съмишленици. Срещата беше организирана от Спортен Клуб „Джудо ветерани и приятели“ – Сливен. Към гостите и организаторите своето приветствие отправи кметът Стефан Радев. „Събитието днес е признание към всички вас за усилията, които сте полагали, за да популяризирате джудото сред хиляди млади хора и той е станал любим спорт на поколения сливналии. Община Сливен ще продължи да оказва своята подкрепа за различните видове спорт в името на децата, които изграждат характер, стават по-здрави, учат се на дисциплина и усвояват ценни качества, нужни за реализацията им в живота“, каза Стефан Радев. Той връчи плакети за принос в развитието на джудото в Сливен на треньорите от спортните клубове: Костадин Калоферов - първи треньор по джудо в Сливен, Георги Панев - треньор на обществени начала и бивш председател на АСК "Джудо"- Сливен, който в момента е почетен председател на клуба, Борис Божков - бивш треньор в АСК "Джудо" - Сливен, Петър Вучков - треньор в АСК "Джудо", Спортно училище "Д. Рохов", Стефан Христов - треньор на обществени начала в АСК "Джудо", Веселин Вълев - треньор на обществени начала в АСК "Джудо", Тодор Марчев - треньор Тополчане, Георги Велев - бивш треньор в АСК "Джудо", старши треньор в клуб Х.Димитър", Стоян Велев - треньор в клуб "Х. Димитър", Живко Мъндев - треньор в клуб "Х. Димитър", Божидар Темелков - треньор в Спортна академия "Биоком", Стоян Димитров - треньор в Спортна академия "Биоком", Мартин Иванов - треньор в Спортна академия "Биоком". Председателят на СК "Джудо ветерани и приятели" - Кирил Кирчев, връчи награди за принос в развитието на джудото в Сливен на Живка Енева - вицеевропейски шампион от 1987 г. за девойки и на Борис Георгиев - второ място в Гранд шлем в Ташкент през 2021 г., шампион на европейско и световно първенства за полицаи Георги Панев благодари на кмета и Общината за подкрепата, която оказват на спорта и поддържат спортите бази в Сливен. Той представи историята на джудото в града през годините и припомни основното мото на този спорт: "Върви по ясно определен път и не се възгордявай от победата. Не убивай от загубата. Бъди предпазлив, когато е спокойно и не се страхувай, когато те заплашва опасност". Поздравителен адрес към организаторите и участниците в срещата изпрати председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев. През годините хиляди деца в Сливен тренират джудо и участват в национални и международни първенства, като завоюват призови места за спортните клубове по джудо - АСК „Джудо и Джуджуцу“ – Сливен, СК по джудо „Хаджи Димитър 2006“ – Сливен, Спортна академия по Джудо „Биоком“ и Спортен клуб по джудо – Тополчане. С постиженията си на международното татами те прославят Сливен България.

Ето какво гласуваха днес общинските съветници

На днешното си редовно заседание местният парламент единодушно подкрепи предложението за изграждането на собствен фотоволтаичен парк за нуждите на общината. Така общинските съветници дадоха съгласие кметът да подпише предварителни договори за присъединяване към електроразпределителната мрежа на два обекта за производство на ел.енергия с „Електроразпределение Юг“. Амбицията според кмета Стефан Радев е да се постигне независимост на пазара и да се следват световните тенденции в тази посока. Общината има възможност да осигури част от средствата за изграждането, а за другата част най-вероятно ще се ползва заем. Общо 44 точки бяха разгледани и гласувани в рамките на днешното заседание. Сред получилите подкрепа е промяната на Наредбата за упражняване правата на собственик на Община Сливен в търговските дружества с общинско участие в капитала и общинските предприятия. По думите на кмета Стефен Радев с изменението ще отпадне задължението, обявата за конкурс за избор на управител, да бъде поместена в местен ежедневник. Другият момент е, да се направи изменение в начина на формиране на възнагражденията на управителите на търговските дружества. Да бъдат стимулирани да наемат лица по програми на Бюро по труда и съответно да получават адекватно възнаграждение при развитието на практиката за осигуряване на трудова заетост. С 36 гласа „за“ общинският съвет одобри актуализацията на бюджета. Относно предложеното изменение, сливенският градоначалник изтъкна, че то касае основно разместване на средства по Капиталовата програма за различни обекти, както и разплащане на задължения на Общината по вече извършени и неотложно-аварийни работи. Средства от бюджета ще бъдат отпуснати и за дейности по Тракийската гробница в село Калояново, за укрепване на свлачището в село Сотиря, за ремонт на улица в Промишлената зона, за укрепване на мостови съоръжения, за видеонаблюдение в няколко села и др. Общината планира и основен ремонт на сградата на обществената баня в Сливенските минерални бани. В хода на сесията местният парламент взе решение, като определи кметът Стефан Радев за представител на Община Сливен за участие в извънредното заседание на общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособена територия, обслужвана от „ВиК-Сливен”. То е насрочено за 12 септември. Сред предложенията, получили подкрепа бе и поставяне на бюст-паметник на Васил Левски в района на жп гарата в град Кермен. Одобрение получиха и Програмите за работа на местния парламент за последното тримесечие на тази година и на Община Сливен за отбелязване на празника на Сливен-Димитровден. Общинският съвет гласува и точката за определяне на помещенията, които да се ползват за квартални клубове. Единодушна подкрепа получи и даване на съгласие ДКЦ 2-Сливен да закупи със собствени средства медицинска информационна система за внедряване на система за работа с електронни направления и електронен амбулаторен лист. В днешния дневен ред попаднаха и рутинните разпоредителни сделки с общинска собственост, изготвяне и одобрение на подробни устройствени планове и отпускане на финансови помощи на граждани. Заседанието започна с полагане на клетва на новия общински съветник Стефка Шевкенова. Тя зае мястото на напусналия по собствено желание общински съветник Васил Петров.

Актуализация на бюджета и промяна на една от общинските наредби ще гласува на утрешната сесия местният парламент

Две допълнителни точки предстои да бъдат внесени в дневния ред на утрешната сесия на Общински съвет-Сливен. Това стана ясно по време на днешната пресконференция на председателя на местния парламент Димитър Митев. Една от точките по думите му се отнася за изграждането на собствен фотоволтаичен парк за нуждите на общината. Местният парламент трябва да даде съгласие кметът да подпише предварителни договори за присъединяване към електроразпределителната мрежа на два обекта за производство на ел.енергия с „Електроразпределение Юг“. Втората точка касае напускането на общинския съветник Васил Петров, чието място ще бъде заето от Стефка Шевкенова. На утрешната сесия предстои тя да положи клетва като общински съветник и съответно да бъде включена в някои от постоянните комисии на местния парламент. Димитър Митев посочи, че към момента точките в предварителния дневен ред са 42. Като по-съществени сред тях той открои промяната на Наредбата за упражняване правата на собственик на Община Сливен в търговските дружества с общинско участие в капитала и общинските предприятия. Като основна причина за това председателят изтъкна необходимостта да бъдат стимулирани управителите на общинските търговски дружества да наемат лица по програми на Бюро по труда и съответно да получават адекватно възнаграждение при развитието на практиката за осигуряване на трудова заетост. Той допълни, че с изменението, ще отпадне и задължението, обявата за конкурс за избор на управител, да бъде поместена в местен ежедневник. И на тази сесия предстои да бъде гласувана актуализацията на бюджета. Митев посочи, че тя касае предимно разходи. По думите му става въпрос за финансови средства, които Общината ще отпусне за дейности по Тракийската гробница в село Калояново, за укрепване на свлачището в село Сотиря, за ремонт на улица в Промишлената зона, за укрепване на мостови съоръжения, за видеонаблюдение в няколко села и др. Общината планира и основен ремонт на сградата на обществената баня в Сливенските минерални бани. Друг акцент е определяне на представител на Община Сливен за участие в извънредното заседание на общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособена територия, обслужвана от „ВиК-Сливен”. То е насрочено за 12 септември. Сред предложенията за гласуване е и поставяне на бюст-паметник на Васил Левски в района на жп гарата в град Кермен. В рамките на утрешното заседание ще бъдат разгледани и Програмите за работа на местния парламент за последното тримесечие на тази година и на Община Сливен за отбелязване на празника на Сливен-Димитровден. Общинският съвет ще вземе и решение за определяне на помещенията, които да се ползват за квартални клубове. Сред точките в дневния ред е и даване на съгласие ДКЦ 2-Сливен да закупи със собствени средства медицинска информационна система за внедряване на система за работа с електронни направления и електронен амбулаторен лист. В дневния ред попадат и рутинните разпоредителни сделки с общинска собственост, изготвяне и одобрение на подробни устройствени планове и отпускане на финансови помощи на граждани. В днешната пресконференция участва и един от зам.-председателите на Общински съвет-Сливен Веселина Тонева. Обичайно, сесията е насрочена за 9 ч. в зала „Май“.

Честване на 137 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия в Сливен

С церемония по издигане на националното знаме на Република България, в Сливен днес бяха отбелязани 137 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. След това на централния градски площад „Хаджи Димитър” бе отслужен благодарствен молебен за здраве и добруване на българския народ. Пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци цветя от името на кмета Стефан Радев поднесе зам.-кметът Камен Костов. В ритуала се включиха още, председателят на Общински съвет Сливен Димитър Митев и общински съветници, началникът на Гарнизон-Сливен полк. Любомир Вачев, Регионален исторически музей–Сливен, учебните заведения от Сливен, военно-патриотични съюзи, исторически дружества и граждански сдружения, политически партии, организации, граждани. Организатори на днешната церемония са Община Сливен и Център за подготовка на специалисти. Тя бе съпътствана от празничен концерт на Младежки танцов ансамбъл „Браво” при Народно читалище „Хаджи Димитър – 1937” – Сливен и Детски фолклорен ансамбъл „Българче” при Основно училище „Христо Ботев” и Народно читалище „Хаджи Димитър – 1937” – Сливен. Жителите и гостите на Сливен ще имат възможност да гледат безплатна прожекция на българския филм „Петя на моята Петя”. Тя ще започне в 20,30 ч. на площад „Хаджи Димитър“. Предвижда се да бъдат подредени 150 стола, с възможност зад тях да се подредят около 35 автомобила. Община Сливен припомня на зрителите, които ще се включат с автомобилите си, да отидат на площада по-рано, около 19,30 ч., за да имат време и възможност да се разположат.

Поздравление на председателя на Общински съвет-Сливен Димитър Митев по повод Съединението на Княжество България и Източна Румелия

Скъпи съграждани, Днес България отбелязва 137 години от онзи заветен 6 септември през 1885 г., когато съединява двете си разпокъсани части. Едва ли има по-символична дата за нас – българите. Обединението на Княжество България и Източна Румелия дава нова посока и тласък на нашата история, то е и едно от най-значимите постижения за народа ни. България поставя националния си интерес и идентичност над всичко и смело тръгва по европейския път, чертаейки идеята за бъдещото си развитие и независимост. Тя решително заявява пред всички волята си за единение и просперитет. Един акт, който днес ни показва, че обединени, сме не само по-силни, но можем да си помагаме и заедно да работим за благото на нашата страна и общество. Когато имаме обща кауза като народ, няма недостижими цели! Честит празник на всички българи!

Делегация от Сливен се завърна от побратимения унгарски град Печ

Делегация от Сливен се завърна от побратимения унгарски град Печ. Там делегатите бяха на посещение по случай празника на града. Сред тях бяха общинските съветници Веселина Тонева, която е и зам.-председател на местния парламент и председателят на Постоянната комисия по европейска интеграция, международно сътрудничество и партньорски инициативи - д-р Иван Данчев. Те бяха посрещнати от кмета на унгарския град – Атила Петерфи и заедно с неговия екип и жители на Печ се включиха в празничните чествания. В опознавателната среща фокус на разговорите бяха задълбочаване на отношенията в различни сфери между двете страни. Особено внимание бе обърнато на образованието и културния ученически обмен, както и оказване на подкрепа на даровити деца и хора на изкуството. Гостите посетиха и местната библиотека, където се срещнаха с директора й Тамаш Мислер. В началото на месец май тази година Мислер, заедно с Тамаш Хорват – председател на комисията по култура към Общински съвет и на Културен център от Печ, бяха на посещение в града под Сините камъни. Посрещнаха ги кметът Стефан Радев, председателят на местния парламент Димитър Митев и общински съветници. Тамаш Мислер и Тамаш Хорват бяха и специални гости на тазгодишното издание на Националния фестивал на детската книга. Сливенската делегация посети военното гробище в Харкан, в което са погребани български военнослужещи в битките при Драва по време на Втората световна война. В памет на загиналите те поднесоха цветя на признателност. Има сведения, че сред намерилите вечен покой в Харкан, има и жители на Сливенския край. Преди да отпътуват за България гостите благодариха за гостоприемството и топлото отношение и на свой ред отправиха покана към домакините да се присъединят към честванията за празника на Сливен – Димитровден. Връзките между Сливен и Печ датират още от 1969 г. Договорът за сътрудничество е подновен през май, 2001 г., а в края на 2002 г., е приета Програма за съвместна работа за 2003 г. Заради богатото си културно-историческо наследство, Печ е обявен за град-музей и е под закрилата на ЮНЕСКО. Печ е сред основателите на Международната организация за съхраняване и опазване паметниците на културата АВЕК. През 2010 г. той е обявен за Европейска столица на културата.

Архив новини